Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kacsacsőrű emlős

2014.01.11

platypus.jpgAmikor 1798-ban az első példányt Európába hozták, az emberek tréfának véltek egy olyan állatot, amelynek feje és lábai kacsától, teste pedig vidrától származik.

A legprimitívebb tojásrakó emlősöknek, a kloákások (Monotremata) rendjébe mindössze két család tartozik. Ezek egyikének tagja a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus  anatinus). Kitartóan és kecsesen úszik. Mellső végtagjaival hajtja előre magát, hátsó lábaival egyensúlyoz és kormányoz. Sziklák vagy farönkök alá ékelődve percekig képes a víz alatt maradni, miközben az iszapos folyóágyat kutatja rákokért és férgekért. Búvárkodás közben füleit és szemeit bőrszerű lebeny borítja, ezért táplálékát csak érzékeny csőrével találhatja meg. Az emlősök között egyedülálló módon, testhőmérséklete mindössze 30 °C és erősen ingadozik.

A nőstény tojásait a folyópartba ásott kanyargós alagút végén lévő fűvel bélelt fészkébe rakja. Az alagút általában 5-10 méter hosszú, de 30 méteres is előfordulhat. Általában két tojást rak, amelyeket teste melegével költ ki. A tojásokból apró, csupasz, alig 18 mm hosszú fiókák bújnak ki, amelyek alig nagyobbak, mint egy babszem. Mivel a kacsacsőrű emlősnek nincsnek valódi csecsbimbói, a kicsinyek a tejmirigyeket övező szőrökről és egy köztük kialakuló bőrredőből nyalogatják az anyatejet.

JELLEMZŐK

Hossza: a hím 50-60 cm, a nőstény 40-50 cm.

Súlya: 2 kg

Elterjedése: Kelet-Ausztrália és Tasmánia

Élőhelye: a szubtrópusi partvidék folyóitól és tavaitól egészen az 1500 méter tengerszint feletti magasságon található havasi patakokig.

Szaporodása: július-augusztusban 1-3 lágy héjú tojást rak; 10-12 napig költ.

Étrendje: rovarlárvák, rákok, ebihalak, férgek.

Maximális élettartam: 10-15 év; fogságban egy példány 17 évig élt.

Megjegyzés: a kicsinyeknek 10 foguk van, amelyeket később kihullatnak, kifejlett korban ezeket szarulemezek helyetttesítik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.